top of page

LA IDENTITAT A L'AULA

Per iniciar aquesta entrada us llenço una pregunta: Què és la identitat?

Cercant per la xarxa he trobat que, segons l'antropologia social, la identitat és la reconeixença del que una persona és, per a ella mateixa o per als altres. Així també, la defineixen com el conjunt de trets propis d'un individu o d'una col·lectivitat que els caracteritzen enfront dels altres; la consciència que una persona té de ser ella mateixa i distinta a les altres.


Doncs bé, l'entrada d'avui va sobre la importància de la identitat a l'aula i us plantejo una proposta de com treballar-la a l'àmbit educatiu.


Durant l'etapa de l'educació infantil i també primària, els infants es comencen a reconèixer, a observar els trets que els i les diferències de la resta de companys/es i a descobrir tot el seu entorn. Per tant, la capacitat d'autoreflexió esdevé bàsica i les activitats que la promoguin són imprescindibles. Per aquesta raó, no hi ha cap mena de dubte que la identitat s'ha de treballar a l'aula i un dels recursos clàssics, però molt útils, és fer-ho mitjançant l'autoretrat.


Primer que tot, deixo aquí un llistat del material necessari:

- Full de paper blanc (5cm*5cm)

- Llapis, retoladors, bolígrafs de colors...

- Un ordinador amb el programa de dibuix Paint (es pot utilitzar qualsevol altre software, com ara Macromedia Fireworks)

- Connexió a internet.

- Una fotografia personal

- Creativitat i concentració.


També, un llistat amb els productes finals:

- Autoretrat manual

- Autoretrat Paint

- Avatar 1

- Avatar 2

- Avatar 3



Per últim, múltiples links per crear avatars. Per cert, els avatars són representacions digitals que contenen elements que ens identifiquen però que mantenen la nostra privacitat. Per aquest últim aspecte ens resulten eines profitoses de treball a l’aula.


En primer lloc, farem l'autoretrat manual utilitzant el full blanc i els retoladors, bolígrafs i llapis de colors. Seguidament, realitzarem l'autoretrat al Paint i finalment, crearem els avatars a partir dels links proposats anteriorment. Cal adaptar tots els retrats a la mida de 5cm*5cm i posteriorment unir-los en un únic arxiu. Aquest muntatge el podem fer al Paint o a un altre software, creant un arxiu de 5cm d'amplada*25cm d'alçada.

Aquí podem observa un model del muntatge final:

Així com, com una proposta de fotografia:

I, ja ho teni m tot preparat per jugar!


Sí, he dit jugar. Proposo el joc Qui és qui? Començarem realitzant una activitat centrada en l'observació de personatges desconeguts, com ara dissenyadors i/o il·lustradors, i haurem d’emparellar el seu autoretrat amb la seva fotografia. Finalment, jugarem al Qui és qui?, però aquest cop més personal, emparellant el muntatge final dels i les companyes de la classe amb la seva fotografia.

M'agradaria acabar destacant alguns aspectes importants d'aquesta entrada. En referència als avatars, considero que són un recurs engrescador dins de l'aula, ja que ens permet treballar la identitat personal de l'alumnat mantenint la seva privacitat. Per tant, aquesta activitat és útil i interessant, ja que són els propis alumnes qui creen el material per jugar amb la qual cosa es mostren més implicats en la tasca i a més, poden expressar la seva imatge personal a partir d'un mètode diferent a un dibuix manual o una fotografia.

Pel que fa al Qui és qui?, sens dubte que és una activitat que fomenta l'observació i promou els objectius principals de l'etapa d'educació infantil: reconeixement, diferenciació amb la resta i el descobriment de l'entorn. Per tot plegat, recomano totalment fomentar a l’aula les activitats que treballi la identitat des de la privacitat.


I vosaltres què en penseu?

Últimes entrades
bottom of page