top of page

UD: SOM EL QUE MENGEM

"Som el que mengem" és una unitat didàctica que pretén conscienciar als infants de la importància de la nostra alimentació. Per tant, té com objectiu principal fomentar una dieta sana i equilibrada. S'adreça als alumnes de cicle superior, especialment, als de 6è de primària i engloba diferents àmbits com ara el digital, el lingüístic, el coneixement del medi i el matemàtic.


Activitat 0: Estat inicial - Kahoot

Per realitzar aquesta activitat els infants s'agruparan per parelles que disposarà d'una tauleta o ordinador. La finalitat d'aquesta activitat es conèixer els coneixements previs dels alumnes a partir d'un Kahoot. Finalment, els alumnes reflexionaran sobre els resultats de l'enquesta.


Activitat 1: Qui som?

Aquesta activitat consisteix en què els alumnes facin una fotografía amb un dels seus menjars o aliments preferits. Per tant, aquesta activitat és individual i els alumnes hauran de crear un espai virtual personal al bloc de la classe explicant quin és l'aliment que han escollit i quins habits tenen a casa envers l'alimentació.


Activitat 2: Piràmide dels aliments

Prèviament, la mestra haurà preparat un TuxPaint amb la piràmide i imatges dels aliments corresponents per col·locar en aquesta. Per iniciar l'activitat, els nens i les nenes miraran un vídeo elaborat per la Generalitat de Catalunya en què explica la piràmide dels aliments. Tot seguit, a partir d'una projecció de la piràmide d'aliments a la pissarra i fent ús del programa TuxPaint, els infants individualment sortiran a la pissarra i col·locaran cada aliment al seu lloc corresponent de la piràmide. El resultat de l'activitat serà compartit amb tots els alumnes al bloc de la classe.


Activitat 3: Crear receptes en línia

A partir de la cerca d'aliments saludables i trobar el preu aproximat dels aliments que necessitaran, els infants hauran de crear un recepta online. Llavors, hauran d'elaborar la recepta i enregistrar-se. Aquest vídeo l'hauran de compartir amb la resta de grup-classe pujant-lo al bloc de la classe.

Activitat 4: Menjar ecològic Aquesta activitat s'iniciarà mirant dos documentals, el de SupersizeMe de McDonald's i un altre sobre el menjar ecològic. A partir d'aquests vídeos es crearà debat i els alumnes en grups de 4 reflexionaran sobre els vídeos. Per acabar, tindrà lloc una reflexió on hi participarà tot el grup-classe. Activitat 5: Poemes

A partir del poema que els alumnes hauran cercat a casa i amb l'ajuda d'un ordinador, els alumnes elaboraran un PowerPoint o un MovieMaker creant diferents diapositives en què apareixeran els versos del poema. A cada diapositiva hi haurà d'haver com a mínim una imatge que substitueixi una paraula. Els alumnes podran desenvolupar el seu potencial creatiu i, finalment, publicar-ho al bloc de la classe. Activitat 6: Campanya publicitària Els infants s'agruparan en grups heterogenis de 6 alumnes per a elaborar, enregistrar i dissenyar una campanya publicitària a favor de l'alimentació saludable que reflecteixi tots els coneixements que els alumnes han anat adquirint al llarg de la unitat didàctica i de les activitats que s'han realitzat. Per acabar la unitat didàctica, la mestra enviarà el producte de cada grup al concurs que organitza la Generalitat de Catalunya. La finalitat és que les campanyes dels alumnes puguin sortir a la televisió en cas de guanyar el concurs.


ASPECTES RELLEVANTS:

Aquesta unitat didàctica utilitza les TIC de manera molt variada, és a dir, hi ha activitats molt diferents que tracten del mateix tema des de diferents perspectives. Un aspecte a destacar és que en l'ultima activitat els alumnes tenen l'opció de participar en un concurs de la Generalitat; per la qual cosa, els infants poden compartir amb la resta del món.

Últimes entrades
bottom of page