top of page

STOP: Atura't!

L’entrada d’avui va sobre icones i senyals. Vosaltres creieu que són importants les icones i els senyals en el nostre dia a dia?

Personalment considero que no hi ha cap mena de dubte que en són imprescindibles. Trobem icones o pictogrames a qualsevol tram del carrer, envàs d’aliments així com a tots els espai web, aplicacions informàtiques... La raó per la qual estem envoltats/ades de icona i/o senyal és molt clara: Llargues instruccions de text són substituïdes per una única imatge, que ens permet reconèixer amb una ullada, la seqüència de passos per realitzar accions força complexes. No obstant, una altra qualitat que posseeixen és la pretensió d'universalitat. Una imatge, especialment les icòniques ofereixen informació de fàcil comprensió per l'usuari independentment de la seva llengua. Malgrat tot, hi ha alguns casos que el significat d’una icona i senyal varia en les cultures i els territoris.


M’agradaria fer un incís i deixar clara la diferencia entre senyal i icona. Una icona pretén representar, és a dir tendeix a ser més fidedigna amb allò representat, en canvi un senyal té la finalitat d’indicar, recomanar i prohibir, per tant és més esquemàtica.


Bé, un cop explicat què són les icones i els senyals i la seva finalitat, anem al gra! Proposo crear una narració per parelles o trios, on el text haurà de ser il·lustrat amb imatges senyalístiques (de tràfic, informatives d'espais públic, d'etiquetatge de roba, d'electrodomèstics). Aneu amb compte, les icones informàtiques estan prohibides!


Per iniciar l’activitat, seria recomanable mostrar a l’alumnat uns contes models. Aquí deixo una imatge amb algunes portades de llibres que podrien ser útils per realitzar l’activitat. El meu preferit és Paraiso de l'il·lustrador Bruno Gibert.


I també, comparteixo amb tots i totes vosaltres Les quatre estacions. Aquest conte l’hem creat una companya i jo, complint els requisits anteriors. Esperem que us agradi tant com a nosaltres elaborar-lo!

Finalment, considero interessant que els i les alumnes avaluïn els treballs de la resta de companys/es. Entre tots i totes, podem elaborar uns ítems i crear un qüestionari virtual. Per fer-ho, us recomano aquesta pàgina web:


Aquesta proposta em sembla molt útil per ser treballada a l’aula. En el cas d’educació infantil és engrescador i interessant explicar contes als infants amb il·lustracions tant senzilles com les icones o els senyals, ja que aprenen a relacionar conceptes amb símbols simples. Aprendre a fer-ho permetrà als infants treballar la capacitat d’observació i d’identificació dels senyals i les icones que els envolten en el seu dia a dia. Pel que fa als cursos d’educació primària, podem proposar-los-hi crear narracions de diferents dificultat segons l’edat. La finalitat en aquest cas podria ser, fer-los adonar de la gran quantitat d’informació que transmet una icona o un senyal així com treballar la imaginació i la creativitat. Per últim, m’agradaria destacar que per realitzar l’activitat queda prohibit utilitzar icones informàtiques i, personalment, tot i que estiguem en una era molt virtual, em sembla una bona idea utilitzar només els símbols bàsics, ja que les icones informàtiques varien segons el sistema operatiu de l’aparell.


Per últim, vull compartir uns links interessant per treballar les senyals de trànsit:

Preparades i preparats per crear els vostres contes?

Últimes entrades
bottom of page