top of page

EN QUÈ HA DE SER COMPETENT UN DOCENT?

L'entrada anterior està dedicada a la cerca de documents oficials que fessin referència a la competència digital del docent. En aquesta entrada pretenc explicar-vos quines són les competències digitals que el o la docent ha d'adquirir a partir del document "Marco Común de Competencia Digital Docente" redactat per la UNESCO.

D'acord amb aquest document, la competència digital es divideix en cinc àrees: Informació, Comunicació, Creació del contingut, Seguretat i Resolució de problemes.

En referència a l'àrea d'informació, destacaria la competència de "Navegació, cerca i filtració de la informació", la qual descriu que el docent ha de ser capaç de buscar informació a la xarxa així com expressar i sintetitzar de manera organitzada la informació. A més, ha de poder gestionar la informació i crear estratègies personals d'informació.


Pel que fa l'àrea de comunicació, en primer lloc destacaria la competència de "Participació ciutadana en línia" que comenta que el docent ha d'implicar-se en la comunitat mitjançant la participació en línia. En altres paraules, cal que el o la docent cerqui noves oportunitats tecnològiques per l'empoderament i l'auto-desenvolupament de les tecnologies i del entorn digital. També és necessari que el o la docent sapigui protegir-se a si mateix i als altres de possibles assetjaments en línia (per exemple, el assetjament virtual). Aquesta última competència té el nom de "Netiqueta". Aquesta competència està estretament relacionada amb la competència de "Protecció de dades personals" que forma part de l'àrea de seguretat.


Pel que fa a l'àrea de creació de continguts, cal remarcar la competència "Drets d'autor i llicencia", ja que comenta la importància de saber com s'apliquen els drets d'autor i les llicencies de la informació i dels continguts digitals.


Finalment, l'última àrea de resolució de problemes inclou la competència de "Innovar i utilitzar la tecnologia de forma creativa." Aquesta competència explica la importància de crear nous coneixements i aprendre a resoldres problemes conceptuals a partir de les eines digitals.


Per acabar el post vull remarcar que m'he basat en el projecte "Marco Común de Competencia Digital Docente" del Plan de Cultura Digital en la Escuela, 2013. A partir de la revisión de la literatura en este campo (Marqués, 2008; Andersen, 2009; Area, 2008; Bravo y Piñero, 2010; UNESCO, 2008) perquè considero que és el més fiable atès que l'he trobat a la pàgina web del Ministeri d'Educació Español. Així mateix, aquest document recolza les idees del projecte de la UNESCO que té un caire més internacional i una alta vàlidesa. No obstant això, cal afegir que hi ha molts més artícles i documents que fan referència a les competències digitals dels docents però cal anar amb compte i ser crítics amb el seu contingut.


Últimes entrades
bottom of page